Tips voor lezen in huis

  • Straal uit dat lezen leuk en belangrijk is.
  • Geef het goede voorbeeld. Lees zelf in boeken, kranten of tijdschriften waar de kinderen bij zijn.
  • Zorg dat een kind thuis over boeken beschikt. Kinderen kunnen gratis boeken lenen bij de bibliotheek en de online bibliotheek.
  • Blijf veel voorlezen; ook als kinderen zelf al kunnen lezen! Kies samen met het kind boeken die net van een hoger niveau zijn dan kinderen zelf kunnen lezen. Geniet samen en praat over de verhalen die jullie lezen. Dit draagt op een positieve manier bij aan de taalontwikkeling en het begrijpend lezen.

Yoleo 6 tot 12 jaar

Yoleo motiveert kinderen om wél te lezen! Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. De tekst wordt getoond en voorgelezen.  Yoleo is een gratis service. Het enige wat je nodig hebt is het lenersnummer van de Bibliotheek.

Superboek 0 tot 18 jaar

Speciaal voor kinderen met een leesbeperking bestaat er Superboek. Bij Superboek vind je de meest actuele titels in gesproken vorm. Deze kunnen via een app geluisterd worden. De collectie van Superboek bestaat uit ruim 11.000 jeugdboeken en ongeveer 20 tijdschriften. Van Jip en Janneke tot De Grijze Jager. Van Sjakie en de chocoladefabriek tot De waanzinnige boomhut. Deze service is alleen bedoeld voor kinderen met een leesbeperking. Bijvoorbeeld kinderen met dyslexie of ADHD. Je meldt je aan via www.superboek.nl. De app is te downloaden voor smartphones en tablets. 

De Voorleeshoek 0 tot 10 jaar

Het is belangrijk om elke dag voor te lezen of zelf te lezen. Het is goed voor de taalontwikkeling, woordenschat en het taalgevoel. Hoe eerder je begint met voorlezen, des te beter het is. Heb je zelf niet zoveel tijd om voor te lezen, dan is de Voorleeshoek een heel goed idee! Ga naar www.devoorleeshoek.nl om direct een kijkje te nemen. U kunt eerst veertien dagen gratis uitproberen. 

Jeugdbibliotheek

Op de site van de jeugdbibliotheek staat alles nog eens overzichtelijk op een rijtje.